El Centre Professional de Música "Lira Almussafense" és un centre educatiu autoritzat que imparteix els graus elemental i professional de música i pertany a la Societat Musical "Lira Almussafense" d'Almussafes, València.
L'any 1987, En Lauro Vicente Colomer, president de la Societat Musical "Lira Almussafense" sol·licita a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència que es concedeixca la classificació de Centre No Oficial Reconegut en Grau Elemental al centre d'ensenyances artístisques denominat Escola de música de la societat musical. En abril d'aquest any es concedeix.
Aquesta escola, a efectes de formalització de matrícula i examens de fi de grau d'adscriu al Conservatori Superior de Música de València, estipulat al DECRET 55/1987, de 24 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana. [CONSULTE EL DECRET] Des dels seus inicis, el centre fou dirigit per N'Enrique Gosp Martínez, qui des del 7 de gener de 1977 fou director de l'Escola d'Educands de la societat i, a més, propulsor del Centre.
El curs 1992/1993 fou de gran importància: impulsat pel seu ímpetu, N'Enrique Gosp demana a Conselleria l'oficialitat completa del Centre. Ai doncs, l'ORDRE de 04 d'agost de 1993, de la Conselleria d'Educació i Ciència, autoritza al Centre Elemental de Música de la Societat Musical per impartir ensenyaments artístics de Grau Elemental, amb caràcter restrospectiu per al curs en vigor 92/93. Queden doncs, autoritzades plenament les competències acadèmiques en totes les materies corresponents. [CONSULTE L'ORDRE].
Queden autoritzats les especialitats de Grau Elemental de:
Piano
Guitarra
Violí
Violoncel
Flauta travesera
Oboé
Clarinet
Saxòfon
Trompa
Trompeta
Trombó
Tuba
Percussió
El centre queda adscrit així al Conservatori Superior de Música "Joaquín Rodrigo" de València.
Cal mencionar que, per poder aconseguir l'oficialitat del centre, la Societat Musical "Lira Almussafense", la seua directiva i els socis i sòcies, realitzaren un esforç molt gran econòmic i personal: entre els requisits es trobava l'adequació de les instal·lacions, per la qual cosa es varen tenir que fer obres a l'edifici (ubicat al Carrer Ausies March), construïnt així la segona planta del Centre.
El curs 1998/1999, el centre està autoritzat a impartir ensenyaments professionals, denominats antigament ensenyances de grau mitjà, així com ho estipulava l'ORDRE de 13 d'agost de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, i queda adscrit, a efectes purament administratius, al Conservatori Professional de Música número 2 de València. [CONSULTE L'ORDRE]
Queden així autoritzades les especialitats d'ensenyaments elementals i professionals de
Piano
Guitarra
Violí
Viola *
Violoncel
Contrabaix *
Flauta travesera
Oboé
Clarinet
Fagot *
Saxòfon
Trompa
Trompeta
Trombó
Tuba
Percussió
* S'estableixen aquestes noves especialitats.
El curs 2008/2009 recull un canvi en la direcció del Centre, essent Na Magnolia Puchalt Contreras la nova directora: càrrec que perdura fins l'actualitat. Na Magnolia posa en marxa la 1a Setmana Cultural, que es porta a cap en el mes d'abril ininterrompudament des d'aleshores, on tenen cabuda diversos concerts com "Música al carrer", numeroses másterclass, col·laboracions de grans mestres del món musical i tallers de música.
Les inquietuds de la nova direcció porten, en el curs 2011/2012 a demanar una nova especialitat per al centre poc present en els conservatoris i centrres autoritzats i que serà una desició pionera en la Comunitat Valenciana: la dolçaina. Així doncs, Na Magnolia consegueix que en desembre de 2011, mitjançant RESOLUCIÓ de 21 de desembre de 2011, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupabilitat, la Conselleria autoritze al Centre Professional de Música "Lira Almussafense" l'especialitat de dolçaina en el seu grau professional, en caràcter retroactiu per al curs en vigor, essent així un dels 11 conservatori i centres autoritzats que oferten l'especialitat. [CONSULTE LA RESOLUCIÓ]
Queden doncs, autoritzades les següents especialitats:
Ensenyaments elementals: flauta travesera, oboé, clarinet, fagot, saxòfon, trompa, trompeta, trombó, tuba, percussió, violí, viola, violoncel, contrabaix, piano i guitarra.
Ensenyaments professionals: flauta travesera, oboé, clarinet, fagot, saxòfon, trompa, trompeta, trombó, tuba, percussió, violí, viola, violoncel, contrabaix, piano, guitarra i dolçaina.
El curs 2018/2019 té una gran quantitat de canvis respecte a les especialitats no oficials. A les classes d'Estimulació Musical Infantil, que portaven diversos cursos en funcionament, per a nens i nenes de 3 a 5 anys, es va sumar la classe de bebés de 0 a 2 anys, tenint aquestes classes una gran acollida. També, en aquest curs, es crea juntament la Societat Musical la Coral "Lira Almussafense", coral sense limitació d'edat i on l'accés lliure i universal afavoriren la seua continuació.
La crisi sanitària mundial deguda a la pandèmia COVID19 va fer que el nostre centre abandonara les classes presencials i instaurara les sessions online. Aquestes sessions proporcionaren a l'alumnat una continuitat de la seua formació musical que no es va veure interrompuda en cap moment. La mentoria dels professors i l'adequació de les classes al sistema internàutic va ser acceptat per les families afavorint així la continuïtat del centre després de la pandèmia.
Des del curs 2023/2024, el CPM -Centre Professional de Música "Lira Almussafense"- va crear la Comissió Permanent "Dona-li Veu", on diversos professors i professores del Centre porten endavant la tasca d'organitzar, realitzar i complir amb els estandars d'educació universal, inclusiva i feminista del nostre centre. Una de les actuacions més importants és la creació de l'esdeveniment Petjades per la Dona: un cercavila musical que uneix les diverses agrupacions del centre, cantants i musics, i professorat del centre. Aquest acte commemora el Dia de la Dona i es fa en la setmana de la Dona.
Per al curs 2024/2025, el CPM compta amb una plantilla de 27 professors i professores, 1 secretària del centre, 3 directors d'agrupacions i un gran nombre d'agrupacions adherides o baix el suport del CPM. L'ordenació actual es basa en ensenyaments reglats oficials i no oficials essent, les següents, les especialitats ofertades:
Ensenyaments oficials [accés mitjançant prova de coneixements]
ENSENYANCES ELEMENTALS.
Decret 159/2007, de 21 de desembre, del Consell. Divisió en quatre cursos.Flauta, oboè, clarinet, saxòfon, fagot.
Bombardí, trompa, trompeta, trombó, tuba.
Percussió
Violí, viola, violoncel i contrabaix
Piano i guitarra.
ENSENYANCES PROFESSIONALS.
Decret 159/2007, de 21 de desembre, del Consell. Divisió en sis cursos.Flauta, oboè, clarinet, saxòfon, fagot, dolçaina.
Bombardí, trompa, trompeta, trombó, tuba.
Percussió
Violí, viola, violoncel i contrabaix
Piano i guitarra.
Ensenyaments no oficials [accés sense prova]
Estimulació musical per a bebés (de 0 a 3 anys)
Estimulació musical infantil (de 3 a 6 anys)
Estimulació musical preparatori (de 6 a 8 anys)
Llenguatge musical (a partir de 8 anys)
Banda Jove "Lira Almussafense"
Cor Orfeó d'Almussafes
Instruments/veu (a partir de 6 anys*)
- Clases de instrumento/voz (a partir de los 6 años):
Flauta, oboè, clarinet, saxòfon, fagot, dolçaina.
Bombardí, trompa, trompeta, trombó, tuba.
Percussió i bateria.
Violí, viola, violoncel i contrabaix
Piano, guitarra acústica/clàssica, guitarra elèctrica, ukelele.
Cant modern i cant líric *
* Encara que no hi ha una edat d'entrada concreta, cal parlar amb el professorat per veure les condicions idònies per començar amb l'estudi de la veu.